Ce este VPN si de ce este util pentru IPTV? VPN sau Virtual Private Network este o tehnologie inventata si folosita de multi ani. VPN-ul este foarte cunoscut si folosit in strainatate, insã in randul romanilor nu se bucura de o reclama foarte buna.
Aceasta tehnologie poate fi utila in mai multe cazuri, de exemplu:
Cripteaza conexiunea ta cu reteaua de internet – un lucru util daca sunteti conectat la o retea publica sau doriti pur si simplu ca provider-ul vostru de internet sa nu stie cu exactitate ORICE faceti pe internet. Pana la urma pe ce site-uri navighezi, ce faci pe internet este fix treaba ta si ar trebui sa ramana asa.
Iti ascunde identitatea si devii anonim online – orice entitate care va incerca sa te urmareasca prin intermediul diverselor script-uri, vor afla ca sunteti o persoana conectata dintr-o alta tara, sau un alt oras din tara voastra
Deblocheaza platforme de streaming – in unele cazuri, poate doresti sa vizionezi continutul dintr-o alta tara de pe Netflix, HBO, Amazon Prime sau alte site-uri de streaming. Pentru asta ai nevoie de un VPN Premium (platit), iar inainte de a achizitiona un VPN pentru o anumita platforma, te sfatuiesc sa cauti pe internet informatii CARE VPN anume functioneaza pentru “Netflix US” de exemplu. VPN-ul trece cu succes si peste orice blocaj al ISP-ului (provider-ului tau de internet) asupra unui site sau serviciu de streaming.
Poti descarca torrente in siguranta – anumite tari interzic descarcarea de filme, jocuri, seriale samd de pe torrente. Cu un VPN rezolvi aceasta problema.
DEO explicativ “Ce este un VPN?
Dezavantajele cand folosesti un VPN:
- Conexiunea poate deveni mai slaba – recomandam sa utilizati NordVPN cu protocol NordLynx. Garanteaza cea mai buna conexiune de VPN privind download/upload. Luati in considerare sa achizitionati un router WI-FI mai bun decat cel pe care il detineti in acest moment. Face mare diferenta. Cea mai noua tehnologie de WIFI este WI-FI 6 si va asigura o conexiune prin WI-FI la fel ca cea prin cablu ethernet conectat direct in computer.
- Unele site-uri blocheaza VPN-urile – se intampla ca unele site-uri sa blocheze conexiunea daca esti conectat prin VPN sau sa nu iti puna la dispozitie un anumit continut.
- Furnizorul de VPN poate sa iti inregistreze datele – de aceea recomandam abonamente VPN achizitionate, platite. De cele mai multe ori cele achitate timp de 1, 2, 3 ani in avans ofera discount mare. VPN-urile Premium ofera o siguranta impotriva stocarii de informatii in vreun fel. Si mai ales, sunt verificati constant de catre specialisti sa nu o faca vreodata.
- Anumite tari interzic conexiunile VPN – Fii sigur ca tara in care locuiesti nu se include. Tarile care sunt incluse in aceasta lista, la scrierea acestui articol, sunt urmatoarele: China, Turcia si Irak.
- Imparti aceeasi adresa IP cu mai multe persoane – conexiunea VPN se bazeaza pe servere, iar un anumit server poate contine o adresa sau mai multe adrese IP. Astfel, se pot conecta mai multi utilizatori pe acelasi IP pe care esti conectat. Asta nu le da posibilitatea sa iti fure date, ci dimpotriva poate fi mai util pentru tine deoarece vor fi mai multe persoane de identificat.
- Anumite dispozitive nu permit VPN – unele dispozitive nu sunt compatibile cu VPN-ul, insa exista aplicatii VPN pentru mai toate tipurile de dispozitive desktop, TV sau mobile.
Ce abonament VPN sa achizitionez?
Va prezentam o lista cu cele mai bune VPN-uri (platite) pe care noi le-am testat:
NORDVPN – nordvpn.com
ProtonVPN – protonvpn.com
ExpressVPN – expressvpn.com
PrivateVPN – privatevpn.com